Hur mycket låter 40 decibel?


Borås energi och Miljö hävdar att vindkraftverken inte kommer att låta mer än 40dB vid någons bostadshus.  De nämner om och om igen att 40 decibel "inte låter mer än ett modernt kylskåp".

Ett modernt kylskåp kanske inte är mycket att haka upp sig på om man bor vid en trafikerad gata inne i Borås, men i tystnaden i naturen ute på landet är 40 decibel ganska mycket. 

Vi menar inte att 40 decibel är öronbedövande eller ger hörselskador, men det förstör naturupplevelsen när man t.ex. vandrar på Fjällastigen och det kommer att förstöra livskvaliteten för de som valt att bo på landet för tystnadens skull. 

Borås Energi och Miljö bör ta sitt ansvar och säkerställa att ingen får sin friluftsupplevelse förstörd eller att ingen boende blir irriterad av ljuden.  40 decibel är helt enkelt inte acceptabelt i detta område.  Herrljunga kommuns Kommunfullmäktige förstod detta när de klassade detta område som "tyst" och satte en ljudnivå på max 30 decibel i sin översiktsplan.

En annan liknelse som ofta används för att beskriva olika ljudnivåer är att 40 decibel låter ungefär lika högt som fågelkvitter.  Detta är ett ljud man förväntar sig i naturen och en mycket bättre jämförelse.


Hur  vill vi uppleva Fjällastigen?

Med fågelkvitter?

eller

Med moderna kylskåp?